Isä Leo Dehon

Isä Leo Dehon ( 1843 – 1925 ) on  SCJ:n perustaja. Hän syntyi Pohjois-Ranskassa varakkaan maanomistajan perheeseen. Perheen isä oli jossakin määrin vieraantunut kirkosta ajan hengen mukaisesti.  Perheen äiti oli saanut hyvän kristillisen kasvatuksen ja usko oli hänelle Jeesuksen sydämen kunnioittamista, mikä näkyi ihmisiin suhtautumisessa. Äiti oli syvästi omaksunut Jeesuksen sanat rakkauden olemuksesta: ”Kaiken, minkä olette tehneet yhdelle näistä vähäisimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle”. Tällaisen äidin sylissä istuessaan Leo oppi jo pienenä tuntemaan lempeän ja nöyrän Jeesuksen. Kun tuli aika lähettää poika kouluun, äiti laittoi hänen mukaansa rukouskirjan, jonka nimi oli Pyhän sydämen käsikirja. Se pysyi pojan matkassa koko elämän ajan. Myös Tuomas Kempiläisen Kristuksen seuraamisesta kuului Leon nuoruuden avainteoksiin. Aikuisena Dehon tunnusti kiitollisena, miten äidin vaikutus valmisti hänen kutsumustietään.

Lukiovuosina Leo sai elää täysin kristillisessä ympäristössä. Hän tunsi vähitellen kutsumuksen pappeuteen ja jo 13-vuotiaana hän teki lopullisen ratkaisun. Kouluvuosiin kuului opiskelun ohessa aktiivinen toimiminen uskonnollisissa yhdistyksissä. Jeesuksen pyhän sydämen spiritualiteetti ja sosiaalinen toiminta alkoivat kehittyä Leon elämän pääsuuntauksiksi. Vaikeita esteitä papiksi tahtovan tielle muodosti isän tiukka vastustus. Hänen oli opiskeltava isän vaatimuksesta lakitiedettä Pariisissa. Se kesti neljä vuotta ja hänestä tuli lakitieteen tohtori 21-vuotiaana. Tuona aikana hänen pappiskutsumuksensa vahvistui kiinteässä seurakuntayhteydessä ja monimuotoisissa tehtävissä vähäosaisten parissa.

Täysi-ikäisenä Leo Dehon lähti vastoin perheen tahtoa pappisseminaariin Roomaan. ”Minun täytyi kovettaa sydämeni kyetäkseni kestämään vanhempieni vastustuksen”, hän kirjoitti. Vuonna 1868 hänet vihittiin papiksi. Roomasta palatessaan hänellä oli yhteensä neljä akateemista väitöstä takanaan, kaikki tulevan elämäntyön kannalta hyödyllisiä.
 


Isä Dehon tuli kappalaiseksi Saint-Quentinin seurakuntaan, jossa hän pian ymmärsi, että kirkon on tehtävä muutakin kuin pitää messuja ja jakaa sakramentteja. Pitää mennä ihmisten luokse. Isä Dehon perusti tässä tarkoituksessa katolisen oppikoulun, nuorisokerhon ja päivälehden. Hän aloitti useita muita hankkeita, joiden tarkoitus oli taistelu yksilön ja yhteiskunnan kurjuutta vastaan. Syvin syy ihmiskunnan hätään oli isä Dehonin mielestä Kristuksen rakkauden hylkääminen. Tästä järkyttyneenä hän tahtoi liittyä syvästi Kristuksen rakkauteen ja pyrkiä lujittamaan Hänen valtaansa ihmissydämissä ja yhteiskunnassa. Tämä sai hänet aktiiviseksi luomaan laajaa katolista yhdistystoimintaa. Tavallinen seurakuntatyökin jatkui ja lisäksi tulivat nunnien yhteisön kappalaisen tehtävät.

 

Rukous isä Leo Dehonin autuaaksi julistamisen puolesta

Herra Jeesus Kristus
Sinä kutsuit isä Leo Dehonin lähelle sinun Sydäntäsi ja hänen
avullaan kutsuit monia tulemaan rakkautesi todistajiksi ja Sinun
sovitustyösi palvelijoiksi.

Pyydämme Sinun apuasi hänen esimerkkinsä
noudattamiseen ja Sinun Sydämesi aivoitusten kuuliaiseen
täyttämiseen.

Me rukoilemme, että saisimme tuntea sitä
iloa, joka sisältyy elämään antautuneina pelkästään Sinun tahtosi
noudattamiseen.

Tämän Sinun uskollisen palvelijasi esirukousten
tähden, kuule meidän rukouksemme.


(jokainen rukoilee hetken hiljaisuudessa) -jatkuu


Jos Sinun tahtosi on julistaa tämä Sydämesi apostoli Leo Dehon
pyhimykseksi sekä Kirkkosi ja meidän jokaisen esikuvaksi.

Jeesuksen Pyhä Sydän, sinun rakkauteesi luotamme.
Armahda meitä.
Aamen


(Isä Leo Dehon syntyi Ranskassa 14.3.1843 ja kuoli Brysselissä 12.8.1925)17 marraskuu 2010